top of page

השראת לידה – זירוז

למי, למה, מתי ואיך - תאום ציפיות

פרופ׳ טל בירון – שנטל


כאשר צריך לסיים את ההריון טרם התפתחות לידה, ניתן לבצע השראת לידה. בהריון, כמו בחיים האמיתיים, לא תמיד הרצוי והמצוי אחד הם. הרצוי הוא מהלך הריון תקין עד שבוע 38-39 ואז הופעה של צירים המתפתחים באופן טבעי, לא כואבים במיוחד, אבל יעילים מאד, כך שהם מובילים ללידה קלה ויפה בתוך זמן קצר, של תינוק או תינוקת בריאים לאם בריאה. עבור חלק לא מבוטל מהנשים, המציאות שונה וכדי לאפשר את סיום ההריון בלידה נרתיקית עם בריאות מלאה לאם וליילוד, נדרשת התערבות של השראת לידה (זירוז).


הסיבות להשראת לידה יכולות להיות אמהיות: למשל במצבים של יתר לחץ דם שאינו מאוזן או רעלת הריון, כאשר המשך ההריון מסכן את האם, או במצבים כמו סכרת אימהית לא מאוזנת עם סכנה לעובר. הסיבות יכולות להיות עובריות: למשל במצבים בהם יש הפרעה משמעותית בגדילה של העובר, מיעוט מי שפיר או הריון שנמשך מעבר לרצוי ומסכן את העובר באי ספיקה שלייתית ומות עובר ברחם.


כאשר נוצר מצב בו המשך ההריון מסכן את האם או את העובר, הצוות הרפואי מבצע הערכה מלאה לאם ולעובר ובהתאם לתוצאות, ממליץ על השראת לידה.

לעיתים, המצב האימהי או העוברי לא מתאימים ללידה נרתיקית, או שאין אפשרות להמתין את משך הזמן הנדרש להשראת לידה ואז מתבצע ניתוח קיסרי. ניתוח קיסרי הוא ניתוח עם פתיחת בטן לכל עניין ודבר והוא כרוך בסיבוכים ובסיכונים משמעותיים גם לאם וגם לעובר, גם בהריון הנוכחי וגם בהריונות העוקבים ולכן, יש לבחור בניתוח קיסרי רק כאשר לידה נרתיקית אינה אפשרית.

זירוז הוא מינוח מטעה בהיותו מקושר מילולית לזריזות. בפועל, בעיקר בלידה ראשונה, מדובר בתהליך ארוך ומתיש שלעיתים נמשך גם שלושה ימים. במהלך השראת הלידה עלולים להיגרם אי נוחות, עייפות ולעיתים גם כאבים. כל עוד אין סכנה לאם או לעובר, רצוי להמשיך את התהליך למרות אי הנוחות. השראת לידה מבוצעת במסגרת אשפוז, כך שבמידה ומתפתח מצב המסכן את האם או את העובר ניתן לבצע ניתוח קיסרי באופן מיידי. ההבנה שמדובר בתהליך ממושך וההתגייסות הרגשית להתמודדות, הם חלק משמעותי בסיכוי של השראת הלידה להצליח ולהסתיים בלידה נרתיקית. חשוב לזכור שמעל 70% מהנשים שעוברות השראת לידה, מצליחות ויולדות בלידה נרתיקית.


יש מספר שיטות לבצע השראת לידה. אופן השראת הלידה נבחר בהתאם לתנאים הצוואריים (פתיחה ומחיקה של צוואר הרחם), הניטור (צירים ודופק עוברי) ומדדים רפואיים נוספים.

  • "סטריפינג" או הפרדה ידנית של הקרומים המתבצעת על ידי הרופא/ה באופן ידני בגישה נרתיקית. קצת כואב אבל לזמן קצר. הפרדת הקרומים גורמת לשחרור פרוסטגלנדינים טבעיים המקדמים את התחלת הלידה. מדובר בשיטה בה מנוצלים המשאבים הטבעיים של הגוף. 70% מהנשים תפתחנה לידה בתוך כ – 70 שעות. מתאים לנשים שצוואר הרחם שלהן כבר מעט פתוח או מחוק. לעיתים, כתוצאה מהפעולה, נגרם דימום קל שאינו מסכן את האם או את העובר.

  • השראת לידה מכאנית בעזרת קטטר (קטטר דו-בלוני, קטטר פולי) המוחדר לצוואר הרחם בגישה נרתיקית ואז מנופח ויוצר לחץ מכאני המרחיב את צוואר הרחם. החדרת הקטטר יוצרת תחושת לחץ הדומה לכאבי מחזור אך לרוב לא נגרמים כאבים הדורשים טיפול תרופתי. הבלון המנופח נשאר למשך 12 שעות. אם הוא נפלט מוקדם יותר, לרוב המשמעות היא שהתפתחה פתיחה וניתן להמשיך בתהליך הזירוז.

  • השראת לידה תרופתית – באמצעות פרוסטגלנדינים – חלבונים המופרשים בלידה. ניתן להשתמש בתכשירים שונים המכילים את החומר הפעיל – טמפון המפריש פרוסטגלנדינים במשך 24 שעות, טבליות או ג'ל המוכנסים לנרתיק. התכשירים גורמים לצוואר הרחם להתרכך ולרחם להתכווץ, כך שמתחילים צירים עם הבשלה של צוואר הרחם לקראת לידה.

  • פיטוצין – חומר הניתן דרך הוריד ויוצר צירים. מתאים לנשים שצוואר הרחם שלהן כבר בשל. כלומר, כאשר כבר יש פתיחה של 2-3 ס"מ. לרוב לאחר תהליך הבשלה של צוואר הרחם באופן מכאני או תרופתי.

  • פקיעה יזומה של מי השפיר – פקיעת מים מקדמת את תהליך הלידה. כאשר יש פתיחה של צוואר הרחם ניתן לבצע זירוז ע"י פקיעת מים.


נושא הכאב בהשראת לידה מעורר חששות רבים, בעיקר לנוכח העובדה שמדובר בתהליך ממושך. חשוב להבין שלרוב הנשים, השלב הראשון של הבשלת צוואר הרחם, אינו מלווה בכאבים משמעותיים ובהמשך כאשר מתפתחים כאבים, ניתן לבצע הרדמה אפידורלית כדי להקל על הכאב.

בשלב של הבשלת צוואר הרחם במהלך השראת הלידה, ניתן להפחית את הכאבים על ידי תנועתיות, שהייה במים, מכשיר tense ולעיתים גם טשטוש, אם הכאב משמעותי. הרדמה אפידורלית ניתנת לרוב, כאשר מסתיים שלב ההבשלה של צוואר הרחם והלידה הפעילה מתחילה. לנשים המתקשות לשאת את הכאב, ניתן לשקול מתן אפידורל מוקדם עוד לפני ההתקדמות בפתיחה של צוואר הרחם.


אין צורך לסבול ויש דרכים להקל על הכאב, אבל חשוב לתאם צפיות ולהבין שצירים שאינם מורגשים, לא מקדמים את הפתיחה. חשוב להגיע מוכנות נפשית לכך שמדובר בתהליך שלוקח זמן ויש בו גם רגעים שאינם נעימים במיוחד.


צירים של השראת לידה אינם בהכרח כואבים יותר, אבל לרוב הם מתפתחים מהר יותר והם צפופים יותר מהצירים הטבעיים. השראת לידה, מהשלב בו מתחילים לתת פיטוצין, מחייבת ניטור רציף של העובר ולכן, לעיתים קרובות, יש לשכב ולהימנע מתנועתיות, מה שמקשה על ההתמודדות עם הכאב. מסיבות אלו, נשים רבות שעוברות השראת לידה, מתקשות לעבור את התהליך ללא אלחוש אפידורלי.


חשוב להסתכל על הלידה כעל תהליך כולל שמטרתו ברורה ומשותפת לאישה, לעובר שלה, למשפחה כולה ולצוות המטפל – כולנו רוצים תינוק או תינוקת בריאים לאם בריאה. לכן, גם אם יש צורך בהשראת לידה, חשוב להבין את התהליך ואת הנסיבות, להיערך בהתאם, להתגייס ולהיות סבלניים. זה המפתח להצלחה!


ולסיכום, כמה משפטים של תחושות בטן - אמנם אין ספרות רפואית מקצועית התומכת בקשר בין גוף לנפש בנושא השראת לידה, אבל כל עמיתי למקצוע וכל העוסקים בתחומים השונים של מיילדות, יסכימו איתי, שהסיכוי להצליח בהשראת לידה מושפע עד מאד מהגישה של היולדת ושל המלווים שלה. לנשים המאמינות ביכולתן ללדת ואשר מלוות בבני משפחה או בחברים התומכים ומעצימים אותן, יש סיכוי גבוה יותר להצליח בלידה נרתיקית ואפילו לעבור חוויית לידה טובה וחיובית גם כאשר מדובר בהשראת לידה ואפילו אם היא ממושכת. אופטימיות ואמונה ביכולת הנשית- מפתח להצלחה!

Comments


bottom of page