פרופ' טל בירון – שנטל, מומחית לגניקולוגיה, למיילדות ולהריונות בסיכון גבוה
לנשים הרות עם סוכרת, מומלץ להיות במעקב אצל רופא המומחה לטיפול בהריונות בסיכון גבוה. יש לבצע מעקב קפדני אחר בריאות האם והעובר כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר.
מטרות טיפוליות במצבים של סכרת בהריון:
השגת איזון ברמות הסוכר בדם.
אבחון, מעקב וטיפול בסיבוכים אמהיים של סוכרת.
אבחון ומניעה של סיבוכים עובריים במהלך ההריון, בלידה ואחריה.
לנשים עם סכרת או עם סיכון מוגבר לסוכרת, מומלץ לעבור יעוץ טרום הריוני ולהתחיל את ההריון במצב של איזון אופטימאלי. סיכון מוגבר לסוכרת קיים אצל נשים עם היסטוריה משפחתית של סוכרת, היסטוריה אישית של סוכרת בהריונות קודמים או עם משקל גוף עודף בתחילת ההריון.
סוכרת הריונית מאובחנת באמצעות בדיקות סקר המתבצעות בשבועות 24-28, או קודם במידה ומתעורר חדש קליני.
במצבים בהם הסוכרת מאובחנת במהלך ההריון מומלץ לשמור על איזון סוכר באמצעות דיאטה או טיפול תרופתי במידה והדיאטה אינה מועילה. הטיפולים התרופתיים הנפוצים והבטוחים לשימוש כוללים: אינסולין בזריקות, או כדורים, במידה ושבוע ההריון ורמות הסוכר בדם מאפשרים טיפול בטוח ואיזון בדרך זו. צורך בטיפול תרופתי, אינו מבטל את הצורך בדיאטה.
בנוסף על הדיאטה, מומלצת פעילות גופנית מתונה: הליכה של כחצי שעה מספר פעמים בשבוע, שחיה או פעילות אירובית קלה. הפעילות הגופנית עוזרת באיזון ערכי הסוכר בדם.
מדוע חשוב לשמור על ערכי סוכר מאוזנים בדם?
אצל נשים עם סוכרת, יש עליה בסיכון להפלות, בעיקר במצבים בהם ערכי הסוכר אינם מאוזנים.
כאשר יש סוכרת לא מאוזנת לפני תחילת ההריון או בשלבים המוקדמים של ההריון, עולה הסיכון למומים עובריים, בעיקר בלב ובשלד.
סוכרת הריונית מעלה סיכון לעוברים גדולים. עוברים של נשים עם סוכרת נוטים להיות בעלי חגורת כתפיים והיקף בטן גדולים ובלידה עלול להיווצר מצב של כליאת כתפיים. מצב בו ראש העובר נולד והכתפיים נתקעות וקשה לחלצן. כמו כן, הריונות עם עוברים גדולים נוטים להסתיים בשכיחות גבוהה יותר של ניתוחים קיסריים על הסיבוכים והסיכונים הכרוכים בהם.
לאחר הלידה, תינוקות לאמהות עם סוכרת נוטים לפתח הפרעות ברמות הסוכרים והמלחים בדם. כמו כן יש נטייה לעיכוב בבשלות הריאות שלהם.
לנשים עם סוכרת לא מאוזנת, בעיקר טרום הריונית, עלולה להיות פגיעה באיברים כמו כליות, כלי דם, עיניים, לב ועוד.
כל אלו ועוד, עולים בשכיחותם במצבים בהם ערכי הסוכר אינם מאוזנים.
אחרי הלידה:
נשים עם סוכרת הריונית מצויות בסיכון גבוה להתפתחות סוכרת במהלך חייהן. לכן מומלצת בדיקת רמות הגלוקוז בדם 6 שבועות או יותר לאחר הלידה, ובהמשך במסגרת בדיקות שנתיות אצל רופא המשפחה. לנשים עם סוכרת הריון מומלץ להקפיד על תזונה נכונה, משקל תקין ופעילות גופנית בהמשך חייהן כדי להפחית את הסיכון להתפתחות סוכרת ולהפחית סיבוכים של המחלה.
במהלך ההריון:
מומלץ לשמור על ערכי גלוקוז נמוכים מ – 95 mg/dL בצום
ועל ערכים נמוכים מ – 120 mg/dL שעתיים אחרי האוכל.
הנחיות תזונתיות לנשים עם סוכרת הריונית:
כאשר אנו אוכלים, רמות הסוכר בדם עולות. המזון מספק לנו אנרגיה לפעילות הגוף, את אבות המזון וכן ויטמינים ומינרלים החשובים לתפקוד התקין של הגוף. לא כל מזון מעלה את רמות הסוכר באותה מידה. מזונות העשירים בפחמימות הם המשפיעים ביותר.
כדי לשמור על רמות גלוקוז מאוזנות מומלץ להימנע ממצבי רעב קיצוניים ולכלול בתפריט מזונות המכילים פחמימות, תוך הקפדה על כך שיחולקו לאורך כל היום ולא ירוכזו בארוחה אחת. מומלץ להימנע ממזון הגורם לעלייה חדה בסוכר בדם ולהרבות באכילת ירקות.
פעילות גופנית מומלצת לכל סוגי הסוכרת.
לנשים סוכרתיות עם משקל תקין מומלץ לספק 30 קלוריות לק"ג ליום במהלך ההריון.
לנשים סוכרתיות עם עודף משקל (BMI > 30) מומלץ להסתפק ב 25 קלוריות לק"ג ליום במהלך ההריון.
מומלץ לחלק את המזון ל 3 ארוחות עיקריות: בוקר, צהרים וערב, ול-3 ארוחות ביניים: ארוחת 10, ארוחת 4-5 אחרי הצהרים וארוחת לילה.
חלוקה לקבוצות מזון:
פחמימות - יש הממליצים על הגבלת כמות הפחמימות היומית ל – 40% מהקלוריות, וכיוון שהעמידות לאינסולין גדולה יותר בבוקר לעיתים מומלץ להגביל את הפחמימות בארוחת הבוקר ל – 33% מהקלוריות. מומלץ להקפיד על חלוקת הפחמימות לאורך כל היום, כאמור.
חלבונים – 20-25% מהקלוריות היומיות.
שומנים – 35-40% מהקלוריות היומיות.
הנחיות כלליות לבניית תפריט לנשים עם סכרת:
מומלץ להימנע מהמזונות הבאים: סוכר, דבש, ריבה, דברי מתיקה, שימורים מסוכרים, פירות מסוכרים, משקאות קלים (למעט דיאט), בירה, משקאות חריפים, מעדני חלב עם תוספת סוכר, דגני בוקר מתוקים. מומלץ להימנע ממזון שמן ומטוגן. מומלץ להימנע מקמח לבן וממזון תעשייתי.
ממתיקים מומלצים: אספרטיים.
ממתיקים שאינם מומלצים: סוכר, גלוקוז, פרוקטוז, סורביטול, סכרין.
ירקות מועדפים - עלים: חסה, כרוב, עלי ריחן טריים, וירקות ירוקים.
פירות מועדפים: אשכולית פומלה, פומלית, 2 אגסים קטנים או 2 תפוחים קטנים.
קטניות מומלצות: שעועית, עדשים, אפונה, טופו. מנה מוגדרת כ – 200 גרם ומספקת כ – 250 קלוריות. מומלצות 2 -3 מנות ליום.
דגנים מומלצים: דגנים מלאים, אורז, גריסי פנינה, קינואה, שיפון. לחם שיפון עדיף על פני חיטה. מנה מוגדרת כ – 200 גרם ומספקת כ – 250 קלוריות. מומלצות 2-3 מנות ליום.
חלבונים: מומלצים חלבונים מהחי כגון עוף, דגים.
אתר המאפשר חישוב קלוריות, פחמימות ושומנים במזונות שונים: http://www.olympusfit.co.il/show_mamarim.asp?id=46&cat_id=11
דוגמא לתפריט יומי:
בוקר גביע יוגורט ללא סוכר עם עד 3% שומן 1/2 כוס דגני בוקר ברנפלקס ללא סוכר כוס תה או קפה עם ממתיק מלאכותי
ביניים
מנת פרי ( 2 תפוחים קטנים / 2 אגסים קטנים)
צהריים
כוס דגנים / פסטה מחיטה מלאה
כוס ירק מבושל
חזה עוף מטובל בגריל
סלט ירקות עם מעט שמן זית
ביניים
שלגון דיאטטי או יוגורט דיאטטי
ערב
טונה בשמן מסוננת או טונה במים
2 פרוסות לחם מקמח מלא
למריחה : גבינות 5% שומן
סלט ירקות עם מעט שמן זית
לילה
2 פריכיות אורז או קרקרים עם מעט טחינה או אבוקדו או כף גבינה 5%
שתייה מים ללא הגבלה, תה צמחים עם ממתיק מלאכותי , שתיה דיאטטית מוגזת ( עדיף ללא קפאין). קפה עד 2 כוסות ביום, עם ממתיק מלאכותי, אפשר עם מעט חלב רזה.
Comments