top of page

עליית משקל בהריון – כמה ולמה?

פרופ' טל בירון – שנטל

מומחית ברפואת נשים, במיילדות ובהריונות בסיכון גבוה.

מ"מ מנהל מחלקת נשים ויולדות ומנהלת היחידה לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא.


בעידן בו ההשמנה הפכה למגיפת המאה בעולם המערבי ובתקופה בה אנו חוגגים את תחילת השנה ומרבים באכילה, כדאי לתת את הדעת על נושא ההשמנה האימהית בהריון ועל ההשפעה של עליה במשקל בהריון על הסביבה התוך רחמית בה מתחיל העובר את חייו.

העלייה במשקל במהלך ההריון חיונית להתפתחותו התקינה של העובר. מחד תזונה אימהית לא מספקת קשורה לעליה בלידות מוקדמות ומאידך, עליה עודפת במשקל מגבירה את הסיכון לתחלואה של האם ושל העובר כאחד. השמנת יתר בהריון מגבירה סיבוכי הריון כגון רעלת הריון (עליית לחץ דם וחלבון בשתן) וסכרת הריונית. בנוסף, היא מעלה את שיעור הניתוחים הקיסריים ואת הסיבוכים שלאחר הניתוח. לעליה העודפת במשקל יש גם השפעות ארוכות טווח של עליה בשיעור מחלות לב וכלי דם, סכרת כרונית והפרעה בשומני הדם. מבחינה עוברית עליה עודפת של משקל אימהי בהריון מקשה על אבחון תוך רחמי בעזרת אולטרהסאונד, מעלה את הסיכון למשקלי לידה גבוהים המגבירים שכיחות של פגיעה במהלך הלידה וכן מעלה השמנת ילדים והופעה מוקדמת של הסינדרום המטאבולי – סכרת, הפרעה בשומני הדם ומחלות לב וכלי דם בגיל צעיר.


העליה במשקל במהלך ההריון מושפעת מגורמים גנטיים, ביולוגיים, חברתיים ותזונתיים. ניתן לשלוט על העלייה במשקל בעזרת תזונה נכונה ופעילות גופנית. מומלץ להימנע ממזונות עתירי קלוריות ושומן ולהקפיד על פעילות גופנית מתונה. ההמלצות לגבי עליה במשקל בהריון מתבססות על ה – BMI - אינדקס מסת הגוף בתחילת ההריון (BMI – משקל בק"ג חלקי גובה במטרים בריבוע).

*ההמלצות מתייחסות לנשים בריאות עם עובר יחיד.


להרה עם משקל גוף ממוצע, מומלץ לעלות בשליש הראשון כ – 1-1.3 ק"ג, כ – 100 גרם בשבוע, בשליש השני 4-5 ק"ג, כ – 350-400 גרם בשבוע ובשליש השלישי 6-7 ק"ג, כ – 500 גרם בשבוע.


בהריון אכן אוכלים בשביל שניים (לפחות), ודווקא מסיבה זו חשוב להקפיד על תזונה אשר תמנע עליה עודפת במשקל האימהי ובכך תגן מפני סיבוכי הריון - תזונה אשר תקנה לעובר סביבה תוך רחמית תומכת כהתחלה טובה לחיים בריאים. מודעות לנושא היא צעד ראשון וחשוב להתחלה טובה!

bottom of page